Szeretettel köszöntelek a ZARÁNDOKLAT - Élő egyház közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
ZARÁNDOKLAT - Élő egyház vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a ZARÁNDOKLAT - Élő egyház közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
ZARÁNDOKLAT - Élő egyház vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a ZARÁNDOKLAT - Élő egyház közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
ZARÁNDOKLAT - Élő egyház vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a ZARÁNDOKLAT - Élő egyház közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
ZARÁNDOKLAT - Élő egyház vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
6 éve | Rádiné Zsuzsa | 0 hozzászólás
A kiállítást Laczkó-Dávid József Anaklét OFM csíksomlyói templomigazgató nyitotta meg és a kurátor, Saly Noémi muzeológus mutatta be. A tárlatot a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum még 2015-ben, a megszentelt élet éve alkalmából állította össze. A szerzetesek étkezési szokásait és a gasztronómiára gyakorolt hatásukat bemutató kiállítás május 31-ig tekinthető meg Gyergyószentmiklóson, majd továbbindul más székelyföldi múzeumok felé.
Mi közük a szerzeteseknek a gasztronómiához? Több, mint gondolnánk. A kora középkor óta olyan szigorú szabályok szerint és modern szemmel nézve is egészségesen étkeznek, hogy azt egy fitneszguru is megirigyelhetné. Étkezési szabályaik persze nemcsak a test, hanem a szellem és a lélek épségét is szolgálták. A szakács testvérek pedig az idők során nemcsak a közösségre, hanem a szegények és betegek ezreire is főztek – olvasható a kiállításról a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum honlapján.
A szerzetesközösségek napjainkban is foglalkoznak bor, sör és gyógyító likőrök készítésével, kertjeikben a zöldségek és gyümölcsök mellett megterem sokféle fűszer- és gyógynövény, asztalukra olykor ünnepi finomságok, olykor böjti eledelek kerülnek. A látogatók belekóstolhatnak régi és mai kolostorok ízeibe, és megismerhetik azokat a szerzetesrendeket, melyeknek szerepük volt étkezési kultúránk fejlődésében.
Forrás: Romkat.ro
Fotó: Lambert Attila
Magyar Kurír
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!